Lapu upe Lēdurga

Iepazīsti un izzini Lēdurgas vēsturi, kura savijusies ar mūsdienām un turpina veidot jaunus stāstus
06
Sep

Lapu upe Lēdurga – pasākums 12. septembrī

12. septembrī Lēdurgā no plkst. 14.00 līdz 17.00 norisināsies pasākums “Lapu upe Lēdurga”. Pasākuma nosaukums saistīts ar Lēdurgas vārda nozīmi, kas cēlusies no lībiešu valodas – “led” nozīmē lapa un “urga” – neliels strauts. Arī šī pasākuma būtība un formāts plānots plūstošs un nesteidzīgs, ļaujot iepazīt un izzināt Lēdurgas vēsturi, kas savijas ar mūsdienām un turpina veidot jaunus stāstus par šo vietu. Pasākuma laikā vēsturisko ēku stāstus pasākuma apmeklētājiem stāstīs asociētais profesors, Vidzemes augstskolas rektors, lēdurdzietis Gatis Krūmiņš un Lēdurgas Dendroparka vadītāja Sarmīte Kauliņa.

Pasākuma ietvaros tiks atklāti septiņi informatīvie stendi par Lēdurgas vēsturiskajām ēkām, kā arī Krimuldas novada pašvaldības veidotā gājēju ietve, kas vijas gar Lēdurgas vēsturiskajām vietām. Pasākuma sākuma punkts atradīsies pie Lēdurgas Dendroparka, kur jau no plkst. 13.00 nepacietīgākos pasākuma apmeklētājus sagaidīs saksofona skaņas un kafejnīca “Līgotāji”, kas darbosies visu pasākuma laiku (norēķināšanās skaidrā naudā). Pie Lēdurgas Dendroparka Horoskopa apļa  apskatāma Naura Slokenberga fotogrāfiju izstāde “Pastaiga Lēdurgas Dendroprakā”, kurā būs apskatāmas putnu fotogrāfijas, kas tapušas parka teritorijā. Klātienē būs iespēja tikties ar autoru.

Pasākums tiks atklāts plkst. 14.15 ar Krimuldas novada domes priekšsēdētāja uzrunu pie Lēdurgas Dendroparka Administrācijas ēkas. Kopā ar Maritu Mazureviču-Motti kopā dziedot Lēdurgas himnu – “Lapu upe Lēdurga”, ikviens pasākuma apmeklētājs varēs uzsākt ceļu pa šo taku un baudīt rudenīgo dienu Lēdurgā.

Garlība Merķeļa Lēdurgas pamatskolā visa pasākuma laikā atradīsies aktivitāšu zona gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem. Novuss, galda teniss, ziepju burbuļi, radošā pirsktiņkukaiņu dar un dažādas atrakcijas priecēs ikvienu. Kopā ar Maijas Pīlāgas Lēdurgas mākslas un mūzikas skolu apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja izrotāt jauno gājēju ietvi ar savu zīmējumu, izmantojot krītiņus.

Lēdurgā atrodas “Ārijas stādaudzētava”, kurā saimnieko Karolis Treijs – brīnišķīgs stāstnieks un augu pazinējs. Šeit varēs iepazīties ar stādaudzētavas piedāvājumu, uzzināt interesantu informāciju par augiem un  iegādāties tos. Šajā pieturā, kur par augiem un kokiem zināms viss, atradīsies ar ZAAO un URDAS telts, kurā varēs uzzināt visu par un ap vides sadzēšanu un cilvēka nozīmi tajā.

Lēdurgā atrodas divas baznīcas, kas šajā dienā būs atvērtas pasākuma apmeklētājiem. Jāņa Kristītāja pareizticīgo baznīca pasākuma laikā būs atvērta ikvienam interesentam. Apmeklētājus sagaidīs priesteris Pāvils Kušnarjovs. Interesants fakts, ka baznīca atrodas trīs ceļu krustcelēs.

Pie Dzirnavezera, kas atrodas blakus vecajai pagastmājai, magazīnas ēkai un dzirnavām pasākuma apmeklētājus sagaidīs Livonijas MCC motociklisti, kuru saieta telpas atrodas vēsturiskajā magazīnas ēkā. Ikviens apmeklētājs varēs iepazīties ar Krimuldas novada brīvprātīgo ugunsdzēsēju brigādi, kuru pārstāvēs gan Krimuldas, gan Lēdurgas ugunsdzēsēji, apskatot mašīnas un tehnisko aprīkojumu.

Lēdurgas evaņģēliski luteriskā  baznīcā visu pasākuma laiku interesentus sagaidīs mācītājs Osvalds Miglonis, skanēs ērģeļmūzika un drosmīgākajiem būs iespēja uzkāpt tornī un apskatīt Lēdurgu no putna lidojuma.

Kamolīša parkā blakus Lēdurgas evaņģēliski luteriskai baznīcai no plkst. 14.30 līdz 17.00 grāmatu izdevniecības SIA “Virja LK” jaunāko grāmatu prezentācija un tirdzniecība. Īpašs lepnums un gandarījums šī pasākuma ietvaros iekļaut Ināra Helmūta grāmatas “SASKARES” atklāšanas svētkus plkst. 15.30, kas noslēgsies ar Tomiņu ģimenes koncertu plkst. 16.15. Pasākuma ietvaros būs iespēja iegādāties Ināra Helmūta grāmatu par īpašu cenu – 9 EUR (norēķini skaidrā naudā) un pasākuma laikā iegūt autora autogrāfu.

 

Lēdurgas estrādē šoreiz nebūs ne dziesmas, ne dejas, bet skatuvi piepildīs sportiskas aktivitātes – norisināsies armvrestlinga un pauerliftinga sacensības. Plašāka informācija par pieteikšanos sacensībām pieejama –

 

Krimuldas novada pašvaldības bezmaksas transports:
• 13.20 Turaidas stāvlaukums – 13.30 Inciema tornis – 14.00 Lēdurgas Dendroparks;
• 13.25 Sunīšu stāvlaukums – 13.30 Krimuldas Tautas nams – 14.00 Lēdurgas Dendroparks;
• 17.00 – transports mājup (Lēdurgas Dendroparks – Turaidas stāvlaukums – Inciema tornis; Lēdurgas Dendroparks – Krimuldas Tautas nams – Sunīšu stāvlaukums).

 

Gaidām ikvienu novadnieku un novada viesi 12. septembrī no plkst. 14.00 līdz 17.00 (nepacietīgākie jau tiek gaidīti no plkst. 13.00 pie Lēdurgas Dendroparka) Lēdurgā, lai kopā pavadītu aktīvu pēcpusdienu.

 

Pasākuma laikā aicinām tā apmeklētājus ievērot valstī noteiktos ierobežojumus par pulcēšanos publiskos pasākumos. Būsim atbildīgi pret savu un savu līdzcilvēku veselību! Pasākums ir publisks un tajā var tikt veikta filmēšana un fotografēšana. Izmantotais materiāls var tikt izmantots publicitātes nolūkos.

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...